1 C
Budapest
péntek, november 22, 2024
Home Egyéb Frissen sült lazac steak…

Frissen sült lazac steak…

0
Frissen sült lazac steak…

Frissen sült lazac steak vajas spárgával, risotto-labdával, sáfránymártással

Lazac

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg norvég vadlazac filé
  • só, frissen őrölt fehérbors
  • fél dl olívaolaj

A vajas spárgához:

  • 12 szál zsenge zöldspárga
  • 2 dkg vaj
  • 4 szál snidling

A risotto-hoz:

  • 4 evőkanál kerek szemű risotto rizs
  • zöldségleves
  • 1 kis csipet kurkuma por

A lilaburgonya chips-hez:

  • 1 közepes indiai lilaburgonya
  • 1 dl olívaolaj

A sáfránymártáshoz:

  • 3 dkg vaj
  • 1 csipet iráni sáfrány
  • 2 dl 30%-os tejszín
  • 1 kiskanál feketekömény a szóráshoz

Elkészítés:

A megmosott leszárított vadlazac filét sózzuk, borsozzuk. A vajas spárgához, a megmosott spárgasípokat sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük, 6-7 centis darabokra vágjuk a csúcsát és a forró vajon megfuttatjuk. Végül 3-3 spárgasípot forrázott snidlinggel összekötünk. A risotto-hoz a rizst, a rizshez képest egyszeres mennyiségű zöldséglevesben feltesszük főzni, majd ha felvette, kevergetve többször kevés levessel pótoljuk, sózzuk és a kurkumaporral színezzük. Akkor jó, ha kicsit roppanós a rizs közepe és sűrű az állaga. A burgonya chips-hez a meghámozott lilaburgonyát hosszában vékony szeletekre vágjuk, majd a közepesen forró olívaolajban ropogósra sütjük, hogy a színe ne változzon meg. Ha elkészült, lecsepegtetjük és papírszalvétával bélelt tányérra tesszük.

Most a lazacfilét forró serpenyőben, az olívaolajon pirosra sütjük, hogy a közepe rózsaszín maradjon. A sáfránymártáshoz a forró vajon megfuttatjuk a sáfrányt, felöntjük a tejszínnel, sózzuk és a felére, beforraljuk. Tálaláskor a kötözött spárgasípokat tányérra állítjuk vagy fektetjük, melléteszünk a négy egyforma darabra vágott sült lazacfiléből egyet-egyet, a tetejére gömbkanállal formázott risotto-t teszünk, lilaburgonya chips-set szórunk mellé, körbelocsoljuk sáfránymártással és megszórjuk, kevés feketeköménnyel. Ízlés szerint, 1-1 zöldborsóhajtással díszíthetjük. Forrón kínáljuk.