Kétezer éve ismert betegség a lisztérzékenység – boncolgatta a témát Arató András, a Semmelweis Egyetem tanára, az egyik tévés csatorna reggeli műsorában.
A szakember elmondta, hogy a lisztérzékenység a bizonyos gabonafélékben – búza, rozs, árpa – megtalálható glutén ellen kialakuló autoimmunitás, amely nem pusztán allergia. A betegség felszívódási zavarral jár, károsíthatja a májat és az idegrendszert, sőt meddőséget is okozhat.
A hajlam a lisztérzékenységre örökletes, ez Magyarországon az emberek 25-30 százalékában megvan. Csupán 1 százalék válik azonban beteggé, vagyis sok múlik a környezeti tényezőkön – hangsúlyozta a szakértő, megjegyezve: aki genetikailag nem hajlamos, annál egyáltalán nem alakulhat ki lisztérzékenység.
Arató András közölte, hogy a betegség nem gyógyítható, gluténmentes diétával ugyanakkor egészséges élet élhető.
Alap szöveg: MTI