Frissen sült lazac steak vajas spárgával, risotto-labdával, sáfránymártással
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg norvég vadlazac filé
- só, frissen őrölt fehérbors
- fél dl olívaolaj
A vajas spárgához:
- 12 szál zsenge zöldspárga
- só
- 2 dkg vaj
- 4 szál snidling
A risotto-hoz:
- 4 evőkanál kerek szemű risotto rizs
- zöldségleves
- só
- 1 kis csipet kurkuma por
A lilaburgonya chips-hez:
- 1 közepes indiai lilaburgonya
- 1 dl olívaolaj
A sáfránymártáshoz:
- 3 dkg vaj
- 1 csipet iráni sáfrány
- 2 dl 30%-os tejszín
- só
- 1 kiskanál feketekömény a szóráshoz
Elkészítés:
A megmosott leszárított vadlazac filét sózzuk, borsozzuk. A vajas spárgához, a megmosott spárgasípokat sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük, 6-7 centis darabokra vágjuk a csúcsát és a forró vajon megfuttatjuk. Végül 3-3 spárgasípot forrázott snidlinggel összekötünk. A risotto-hoz a rizst, a rizshez képest egyszeres mennyiségű zöldséglevesben feltesszük főzni, majd ha felvette, kevergetve többször kevés levessel pótoljuk, sózzuk és a kurkumaporral színezzük. Akkor jó, ha kicsit roppanós a rizs közepe és sűrű az állaga. A burgonya chips-hez a meghámozott lilaburgonyát hosszában vékony szeletekre vágjuk, majd a közepesen forró olívaolajban ropogósra sütjük, hogy a színe ne változzon meg. Ha elkészült, lecsepegtetjük és papírszalvétával bélelt tányérra tesszük.
Most a lazacfilét forró serpenyőben, az olívaolajon pirosra sütjük, hogy a közepe rózsaszín maradjon. A sáfránymártáshoz a forró vajon megfuttatjuk a sáfrányt, felöntjük a tejszínnel, sózzuk és a felére, beforraljuk. Tálaláskor a kötözött spárgasípokat tányérra állítjuk vagy fektetjük, melléteszünk a négy egyforma darabra vágott sült lazacfiléből egyet-egyet, a tetejére gömbkanállal formázott risotto-t teszünk, lilaburgonya chips-set szórunk mellé, körbelocsoljuk sáfránymártással és megszórjuk, kevés feketeköménnyel. Ízlés szerint, 1-1 zöldborsóhajtással díszíthetjük. Forrón kínáljuk.