Fűszeres amurfilé kapormártással
Hozzávalók 4 személyre
só, őrölt bors
4 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
fél dl olívaolaj
A mártáshoz
3 dkg vaj
1 evőkanál liszt
2 dl tej
1 csokor zöldkapor
fél dl tejszín
só, cukor, ecet
Elkészítés
Az amurfilét négy egyenlő részre vágjuk, a bőréig beirdaljuk. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával és az aprított petrezselyemmel fűszerezzük. Hűtőbe téve 1-2 órát pácoljuk, majd a forró olívaolajon, a bőrös felükkel kezdve, mindkét oldalukat pirosra sütjük. Közben a mártáshoz a vajat felolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, összekeverjük, kissé megfuttatjuk, s végül a tejjel, állandóan kevergetve, besamelmártást készítünk. Beleszórjuk az aprított zöldkaprot, a tejszínnel még egyszer felforraljuk, s sóval, kaporral, ecettel ízesítjük. Tálaláskor párolt zöldségeket vagy burgonyaköretet kínálunk hozzá.
Ha valaki szereti a hal ropogós bőrét, akkor – a hal sütése előtt – a bőrről lefilézzük a húst, és a bőrrészt külön serpenyőben, kevés olajon ropogósra sütjük.