Bartha Zoltánné Emőke Márvány kuglófja
Hozzávalók: Egy nagy kuglóf formához (2.5 l)
80 dkg liszt (ebből, 50 dkg finomliszt és 30 dkg rétesliszt)
12.5 dkg teavaj
2.5 dkg élesztő
6 dl tej
10 dkg cukor
2 cs vaniliás cukor
egy csipet só
1 citrom reszelt héja
3 db tojás sárgája
1 púpos evőkanál holland kakaópor
Elkészítés:
A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, az élesztőt 1 dl tejben felfuttatjuk, a tojások sárgáját, a cukrot az olvasztott vajat a vaniliás cukrot a citromhéjat és a maradék langyos tejet összeöntjük és jól kidagasztjuk.
Ezután a tésztát egyharmad – kétharmad arányban megosztjuk, majd az egyharmad tésztához hozzáadjuk a kakaót, ezzel jól kidolgozzuk.
A kuglófformát kivajazzuk és kilisztezzük. Egy evőkanál segítségével halmokat rakunk a formába egy barna egy fehér, felváltva, amíg el nem fogy a tészta. Majd egy kendővel letakarva meleg helyen kb. 20-30 percet kelesztjük és utána 170 fokon légkeveréses sütőben 35- 40 percig sütjük.